VÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ

a 2022. április 3. napjára kitűzött

országgyűlési választásról és országos népszavazásról

 

Az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választását a Köztársasági Elnök 2022. április 3. napjára tűzte ki, ahol egyéni képviselőjelöltekre, illetve országos listákra (párt, illetve nemzetiség) szavazhatunk. Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós. A választójoggal rendelkező választópolgárok egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének a választókerületükben egyéni országgyűlési képviselőnek, másrészt dönthetnek arról, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országgyűlési képviselők választása során a választópolgárok 106 egyéni országgyűlési képviselőt választhatnak, országos listán pedig 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el.

A kampányidőszak 2022. február 12. napján indul és 2022. április 3-án 19.00 óráig tart.

Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

Ugyanezen a napon, azaz 2022. április 3. napján kerül lebonyolításra Magyarország Kormánya által kezdeményezett országos népszavazás.

 

ÉRTESÍTŐ:

A választás és a népszavazás (továbbiakban együttesen: választás) kitűzéséről és arról, hogy a választópolgár mely szavazókörben gyakorolhatja választójogát, a Nemzeti Választási Iroda értesítőben tájékoztatta a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárokat a 2022. január 26-i állapotnak megfelelően. (A választási értesítő tájékoztató jellegű, megléte nem feltétele a szavazásnak.) Az a választópolgár, aki az értesítőt nem kapta meg, vagy elvesztette a Helyi Választási Irodáról új értesítőt kérhet.

A KÖZPONTI NÉVJEGYZÉKKEL KAPCSOLATOS, ÁLTALÁNOS KÉRELMEK:

Ezen kérelmek folyamatosan, választástól függetlenül, bármikor benyújthatók és visszavonásig érvényesek maradnak.

  1. Segítség a választójog gyakorlásához: a látássérült választópolgár igényelhet Braille-írással ellátott szavazósablont 2022. március 25-én 16 óráig.  https://www.valasztas.hu/segitseg-a-fogyatekossaggal-elok-szamara
  2. Lehetőség van a személyes adatok kiadását megtiltani. https://www.valasztas.hu/adatkiadas-megtagadasa-iranti-kerelem-benyujtasanak-szabalyai
  3. Lehetőség van a nemzetiségi névjegyzékbe való felvételt kérni. (Csak egy nemzetiség tagjaként szerepelhet a központi névjegyzékben.) Ez kérhető úgy is, hogy az országgyűlési választáson a választópolgár az egyéni képviselőjelölt mellett a nemzetiség által állított listára szavaz, ekkor azonban országos pártlistára nem adhatja le voksát. Az erre vonatkozó kérelem benyújtásának határideje jelen választásokhoz kapcsolódóan: 2022. március 18. 16.00 óra, míg törlésére levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikusan 2022. március 30-án 16.00 óráig, személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikusan április 1-jén 16.00 óráig https://www.valasztas.hu/nemzetisegi-nevjegyzekbe-vetel-iranti-kerelem-benyujtasanak-szabalyai

 

A SZAVAZÓKÖRI NÉVJEGYZÉKKEL KAPCSOLATOS KÉRELMEK:

A választásokon való részvételének helye és módja elsősorban attól függ, hogy rendelkezik-e magyarországi lakcímmel.

1. VAN MAGYARORSZÁGI LAKCÍME:

A választásokon elsődlegesen a (lakcímigazolványban szereplő, állandó) lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat.

Nagykovácsi nagyközség területén 7 szavazókör található, mindegyik szavazókör a Nagykovácsi Általános Iskolában (2094 Nagykovácsi Kossuth L. u. 101.) van. Mind a 7 szavazóhelyiség akadálymentesített módon megközelíthető.

 

1.1 Átjelentkezés – Magyarországon belül lakóhelytől eltérő helyen történő szavazás:

Az átjelentkezésre irányuló kérelmet az a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár nyújthatja be, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókör területén tartózkodik. https://www.valasztas.hu/atjelentkezesi-kerelem-benyujtasa

Átjelentkezésre irányuló kérelme a közös eljárásban lebonyolított mindkét választásra, így az országgyűlési képviselő-választásra és az országos népszavazásra is vonatkozik egyszerre, nem kell külön-külön kérelmet benyújtania.

A benyújtás módja:

  • elektronikusan,
  • személyesen mind az állandó lakcíme, mind pedig a bejelentett tartózkodási helye szerinti Helyi Választási Irodánál (a továbbiakban: HVI).
  • levélben kizárólag a lakóhelye szerinti HVI-nél.

A kérelemnek legkésőbb 2022. március 25. napján 16.00 óráig kell a HVI-hez megérkeznie.

Az átjelentkezett választópolgár az állandó lakcíme szerinti egyéni választókerületi jelöltekre és az országos listákra szavazhat, valamint természetesen a népszavazás kérdéseire.

Az átjelentkezés visszavonható, annak levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikusan 2022. március 25-án 16.00 óráig, személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikusan április 1-jén 16.00 óráig kell a HVI-hez megérkeznie.

1.2 Külképviseleten történő szavazás – külföldön történő tartózkodás esetén:

Aki a szavazás napján külföldön tartózkodik, külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelmet terjeszthet elő https://www.valasztas.hu/kulkepviseleti-nevjegyzekbe-veteli-iranti-kerelem-benyujtasanak-szabalyai .

 

A benyújtás módja:

  • elektronikusan,
  • személyesen mind az állandó lakcíme, mind pedig a bejelentett tartózkodási helye szerinti HVI-nél,
  • levélben kizárólag a lakóhelye szerinti HVI-nél.

A kérelemnek legkésőbb 2022. március 25. napján 16.00 óráig kell a HVI-hez megérkeznie.

A külképviseleti névjegyzékbe vett választópolgár a kérelemben megadott országban a nagykövetségen vagy főkonzulátuson szavazhat a lakcíme szerinti szavazólapon szereplő jelöltekre, illetve az országos listákra, illetve a népszavazás kérdéseire.

A külképviseleti szavazás iránti kérelem visszavonható, annak március 30-án 16.00 óráig kell a HVI-hez megérkeznie.

Külképviseletek listája: https://vtr.valasztas.hu/ogy2022/valasztasi-informaciok/kulkepviseletek-listaja?tab=list

 

1.3 Mozgóurna iránti igény:

Ha a választópolgár egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt a szavazóhelyiségben nem tud megjelenni, mozgóurna iránti kérelmet terjeszthet elő ( https://www.valasztas.hu/mozgourna-igenylese ).

 

A benyújtás módja:

  • elektronikusan,
  • írásban személyesen, levélben vagy meghatalmazott útján annál a HVI-nél, amelynek szavazóköri névjegyzékén a választópolgár szerepel (így, ha átjelentkezés miatt másik településen szavaz a választópolgár, oda szükséges a kérelmet benyújtani).

A kérelmet levélben vagy (elektronikus azonosítás nélkül) elektronikus úton március 30-án 16.00 óráig, személyesen április 1-jén 16.00 óráig vagy ügyfélkapus azonosítással a szavazás napján 12.00 óráig. Az illetékes SZSZB-hez meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel a szavazás napján 12.00 óráig.

2. NINCS MAGYARORSZÁGI LAKCÍME:

A Magyarország határain kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgárok is élhetnek választójogukkal:

  • az országgyűlési képviselők választásán pártlistákra szavazhatnak, és jelöltként is indulhatnak,
  • az országos népszavazáson aláírhatják a népszavazási kezdeményezést és szavazhatnak.

Ahhoz azonban, hogy választójogukkal élni tudjanak, a Nemzeti Választási Iroda általi névjegyzékbe vétel, regisztráció szükséges.

Kérelem: https://www.valasztas.hu/kerelmek-magyarorszagi-lakcimmel-nem-rendelkezoknek

Külhoni magyar állampolgárként - választási regisztrációt követően - szavazatát a megküldött szavazási levélcsomagban leírtak szerint adhatja le az országgyűlési általános választásokon, az országos népszavazásokon.

A névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek benyújthatók elektronikusan a www.valasztas.hu honlapon keresztül (elektronikus azonosítás nélkül, valamint elektronikus – ügyfélkapus – azonosítással:  https://kerelem.valasztas.hu/vareg/MagyarCimKerelemInditasa.xhtml ), továbbá levélben vagy személyesen.

Ha kérelem formanyomtatványra van szüksége, letöltheti a www.valasztas.hu honlapon, illetve beszerezheti személyesen a Nagykovácsi Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán.

A jogorvoslati lehetőségekről, a kifogás és fellebbezés szabályairól részletesen a www.valasztas.hu oldalon tájékozódhat ( https://www.valasztas.hu/jogorvoslat).

 

Amennyiben a választással kapcsolatban további kérdése merül fel, a HVI munkatársai készséggel állnak rendelkezésre.


A Helyi Választási Iroda vezetője, elérhetősége:

  • Grégerné Papp Ildikó, jegyző, HVI vezető

dr. Halmosi-Rokaj Odett, aljegyző, HVI vezető helyettes


A Helyi Választási Iroda címe:

  • Nagykovácsi Polgármesteri Hivatal
  • 2094 Nagykovácsi Kossuth l. u. 61.
  • Telefon: 06/26-555-009

 

Választási Információs Szolgálat (VISZ):

  • Nagykovácsi Polgármesteri Hivatal, 2094 Nagykovácsi Kossuth L. u. 61.
  • VISZ tájékoztatás: Grubitsné Szabó Beáta

Kérem, kísérjék figyelemmel a választással kapcsolatos tájékoztatóinkat, illetve további információért felkereshetik a www.valasztas.hu oldalt.