Útkereszteződés beláthatóságát akadályozó fa, illetve egyéb növényzet, vagy átlátást akadályozó kerítés eltávolításának elrendelése

A településen közlekedve sokszor tapasztaljuk, hogy egy-egy kereszteződés balesetveszélyes, mert a sarokra épített kerítés, vagy telepített növényzet gátolja a beláthatóságot. Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának településképi rendeletében (TKR) – a kerítéssel kapcsolatban az alábbi szabályozás került megalkotásra:

  • Az utcafronti kerítés: Belterületen a telek határain létesített kerítés maximum 50 cm magas lábazattal, legalább 50% átláthatósággal, a telek egyegy oldalhatárán álló kerítésrészre vonatkozóan egybefüggően legfeljebb 2,0 m2 teljesen tömör felülettel alakítandó ki, kivéve az Ófalu településrész területét, ahol tömör kerítésfal csak terméskőből, látszó, nem vakolt felülettel, legfeljebb 1,2 m magassággal építendő. A telekhatáron kerítés a rendezett terepszinttől mérve legfeljebb 1,8 m magassággal létesítendő. 
  • Saroktelek esetében: A telek határain épített kerítésnek saroktelkek esetében a telek sarokpontjától 22 m-es távolságig a lábazat feletti teljes felületen áttört kialakításúnak kell lennie.

A 21/2017-es környezetvédelmi rendeletünk alapján az ingatlan tulajdonos az ingatlanát határoló zöldsávban növénysor telepítést és füvesítést saját költségén a következő szabályok betartásával végezhet:

  •  fák, bokrok és cserjék a gyalogos és közúti forgalmat nem veszélyeztethetik, ezért a járda felett a fák ágai maximum 2 méter magasságig, az útszelvény felett maximum 3 méter magasságig érhetnek le. Az útkereszteződéseknél a saroktól számított 5 méteren belül sövény, cserje és bokor nem telepíthető. A közterületre telepített cserjék magassága maximum 1 méter lehet.

A közúti közlekedés biztonságának érdekében az önkormányzat kérelmére elrendelhető az útkereszteződés beláthatóságát akadályozó kerítés, fa, illetve egyéb növényzet eltávolítása. Az elkövetkezendő hónapokban ezen szabályozások betartására kiemelt figyelmet fordítunk, így kérünk minden érintett ingatlantulajdonost, hogy a balesetveszélyes állapotot mielőbb szűntesse meg a növényzet kiirtásával, illetve a kerítések átláthatóvá tételével. Együttműködésüket előre is köszönjük!