A kertben levágott fű, lenyesett ág, lehullott gyümölcs, vagyis az úgynevezett zöldhulladék nem tűnik veszélyesnek. Sokan azt gondolják, hogy a természetben lebomló anyagokat bátran elhelyezhetik az erdőkben, mezőkön, utak szélén, és ezzel nem követnek el természetkárosítást. Ez azonban tévedés. Az illegálisan lerakott zöldhulladék komoly problémát jelent a természeti területekre nézve, különösen az aszályos, forró hetekben.

Sétáik során rendszeresen találhatnak kisebb-nagyobb illegális zöldhulladék-lerakó helyeket, ahová a kertes házakban élő lakosság kényelmi okokból vagy jóhiszeműen, tájékozatlanság miatt kihordja a kertekben keletkezett hulladékot. A köztudatban ugyanis az a nézet terjedt el, hogy zöldhulladék elhelyezése közterületen vagy az erdőterületeken megengedett, a növényi részek ott úgyis elkorhadnak. A valóság ezzel szemben az, hogy a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása.

Milyen veszélyeket rejt a természetre és az emberekre nézve az illegálisan elhelyezett, szabálytalanul kezelt zöldhulladék?

  • A kihelyezett halmok nagyban befolyásolják a vadon élő állatok élőhelyét, táplálékforrásait és viselkedését, ezzel az ember számára is sok bosszúságot okozva. A kihelyezett fűnyesedék és hullott gyümölcs kupacok között előszeretettel kutakodnak a vaddisznók is. Az állatok belterületen való nem kívánt megtelepedését és állandó jelenlétét segítjük ezzel elő. A vaddisznók aktív jelenléte lakossági panaszok sorát szokta eredményezni, hiszen számukra nem jelent határt egy kerítésfonat, így kertünk is bánhatja a találkozást.
  • A zöldhulladék kupacok a rágcsálók elszaporodásának kiválóan kedveznek, mely kevésbé kedvelt jelenség a kertes házban lakók körében, hiszen ezek az állatok számos fertőző betegség hordozói lehetnek. A rágcsálók jelenléte nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy a rókák egyre gyakrabban feltűnő vendégekké válhatnak a települések közelében.
  • Az elszáradt örökzöldek gallyai, levelei fokozottan tűzveszélyesek. Ez hatalmas veszélyt jelent mind a belterület lakóira, mind a természetes élőhelyeink élővilágára nézve. Az erdőben keletkezett tűz olyan pusztító erővel bír, melyet jó, ha nem hívunk életre. A nagyobb méretű kupacok is fokozottan tűzveszélyesek, mert a végbemenő lebomlási folyamatok öngyulladáshoz vezethetnek.
  • A zöldhulladék alatt szinte semmilyen növény nem képes életben maradni. A kupacok gátolják az erdő felújulását, az ilyen halmok alatt a facsemeték elpusztulnak, az értékes őshonos vegetáció sérül.

A Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park, és az önkormányzat munkatársai folyamatosan felderítik az illegális zöldhulladék-lerakó helyeket, és szükség esetén jelzik azokat az illetékes hatóságoknak. Azonban a probléma megoldása ebben az esetben is a lakosság környezettudatos magatartásában rejlik. Településünkön – vegetációs időben - havi rendszereséggel, illetve nyáron kéthetente elszállítják a zöldhulladékot, ezen felül az önkormányzat évente kétszer ingyenes, korlátlan zöldhulladék elszállítást biztosít Nagykovácsi lakosainak. Emellett folyamatosan dolgozunk egy helyben működő, a település teljes zöldhulladékát befogadó gyűjtőtelep megvalósításán.

Hogyan szabadulhatunk meg a kertben és a háztartásban keletkező zöldhulladéktól? Az egyik legegyszerűbb megoldás a komposztálás, mely napjainkra komoly „tudománnyá” nőtte ki magát. A kertünkben és háztartásunkban keletkező zöldhulladékok szinte egytől egyig komposztálhatóak: a gyümölcsök és zöldségek maradványai, a száraz levelek, a vágott virágok, a szobanövények többsége, a levágott fű, a lemetszett gallyak, a növénynyesedék, a faforgács, a szalma, a faapríték. Még a diófa levele is!

Fontos tudni, hogy a kerti zöldhulladék, valamint bárminemű hulladék égetése Nagykovácsiban tilos!

Amikor kertünket rendezzük, az égetés és az illegális lerakás helyett válasszunk mindig törvényes és környezetkímélő megoldást!

Az önkormányzat – a környezettudatos magatartás elősegítése érdekében – számos lehetőséget biztosít a kerti zöldhulladék kezelésére, hogy ne terheljék és veszélyeztessék környezetünket. Kérjük Önöket, hogy a kerti zöldhulladékokat komposztálják, vagy ha erre nincs módjuk, éljenek a matricás, illetve az évente 2 alkalommal történő ingyenes zöldhulladék elszállítással!