Magyarország kormánya március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett ki a koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében.

Országszerte elmaradnak a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények, így Nagykovácsiban sem kerül megrendezésre a Március 15-ei ünnepség, de az emlékezés virágait elhelyezzük vasárnap 11:30-kor az 1848-49-es emlékkőnél.

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata megtesz mindent, amit egy önkormányzat hatáskörén belül megtehet a koronavírus terjedésének megelőzése kapcsán.

  • Az Önkormányzati fenntartású intézményekbe kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, illetve segítséget adunk a higiéniai eszközök beszerzéséhez.
  • Helyi Polgári Védelmi Parancsnokságot tartunk fenn, hogy összehangoltan tudjuk az intézkedéseket irányítani az Önkormányzat hatáskörén belül.
  • Folyamatosan nyomonkövetjük az eseményeket, kapcsolatban állunk a hatóságokkal és az állami szervekkel, hogy megfelelően tudjunk reagálni a járványügyi helyzet változására.
  • Folyamatosan tájékoztatjuk az általános iskola és az önkormányzati fenntartású intézmények vezetőségét a tennivalókról, és minden segítséget megadunk a folyamatos fertőtlenítésre.
  • A szükséges védőruházat beszerzése megtörtént.
  • Korlátozzuk az önkormányzati szervezésű rendezvények megtartását zárt térben.
    Arra kérjük a 60 év felettieket, hogy kerüljék a nagylétszámú rendezvényeket.
    Felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy beteg, náthás gyermeket ne vigyenek közösségbe.
  • A polgármester kérésére az önkormányzati fenntartású bölcsődében és óvodában az intézményvezetők elfogadhatják a szülő által kiállított otthonmaradási igazolást, amennyiben ezt előzetesen írásban az intézményvezetőnek jelezték.
  • Kérjük, ha külföldön jártak, ne vigyék gyermeküket 2 hétig óvodába, bölcsődébe, illetve ne menjenek közösségbe.
  • Folyamatos tájékoztatást adunk nyomtatott és online felületeinken a megelőzés szabályairól, intézkedéseinkről.

A megelőzés és a kockázati tényezők csökkentése érdekében az iskola és óvoda külön intézkedéseket hozott, amelyekről és annak minden változásáról írásban tájékoztatja a szülőket.

A fentieken kívül kérjük, sajátítsák el a helyes kézmosás és kézfertőtlenítés módját, ezt tanítsák meg gyermekeiknek is és rendszeresen alkalmazzák, naponta többször. Bármilyen tünetet észlelnek magukon, ne menjenek közösségbe, maradjanak otthon és hívják a háziorvosukat, védőnőjüket. Tartsák be az orvosok tanácsát. A járványról csak hivatalos forrásból, megbízható szakemberektől tájékozódjanak:

www.nnk.gov.hu

www.koronavirus.gov.hu

Köszönjük együttműködésüket!