Tisztelt Ingatlantulajdonosok!

 

A Magyar Közlöny 2020. évi 125. számában megjelent a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) módosítása. Így a törvény 29.§ (7) bekezdésében foglaltak a következőképpen módosultak:

„Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzembe helyező, aki az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. évi XXXI. törvény (a továbbiakban Vgtv.mód3.) hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.”

Fentiek alapján tehát a kutak bejelentésének határideje 2020. július 1-től 2023. december 31-re módosul.

A Vgtv.mód3. 2020. július 1-i hatályba lépéséig a Vgtv. jelenleg hatályos rendelkezései alapján a fennmaradási engedélyezési eljárást a 2018. január 1. előtt létesített kutakra lehet kérelmezni. Az engedélyezés változatlanul helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe, azaz a települési jegyző hatáskörébe tartozik.

A fennmaradási engedélyezés eljárási rendje nem változik, az eljárást továbbra is a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII.29.) BM rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatvány benyújtásával lehet kérelmezni. A kutak fennmaradásának bejelentéséhez a kitöltendő kérelmi nyomtatvány az alábbi útvonalon, az oldal alján a csatolt dokumentumokban, vagy az alábbi linkre kattintva érhető el:

www.nagykovacsi.hu/Hivatal/Településüzemeltetési, Beruházási és Pályázati Osztály/Építésügyi Tájékoztatási Szolgálat/ Kút létesítése, használatba vétele, fennmaradása

Amennyiben segítségre van szükségük a kutak bejelentésével, vagy engedélyeztetésével kapcsolatban, a központi szám 117-es mellékén, vagy a 06-30-5762-572 mobilszámon érdeklődhetnek.