2021. június 22-én éjféltől az Országos Tisztifőorvos HARMADFOKÚ HŐSÉGRIADÓT RENDELT EL (június 24-én éjfélig) az eddiginél is melegebb időjárás miatt!

A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet. 

Kérjük figyeljenek a következőkre, illetve a olvassák el a vízszolgáltató vízfogyasztással/használattal kapcsolatos tájékoztatóját, felhívását: 

- Az autósok a DEKONCENTRÁCIÓ miatt vezessenek óvatosan. 
- A legmelegebb órákban, 11 ÉS 15 ÓRA KÖZÖTT ne tartózkodjunk a napon.
- A bőrünket megfelelő ruházattal és NAPVÉDŐ SZEREKKEL védjük a leégés ellen.
- A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, HŰTSÉK LE MAGUKAT, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! 
- Ügyeljünk az elkövetkező napokban a FOKOZOTT VÍZIVÁSRA. 
- KERÜLJÉK a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 
- Ne hagyjuk a GYERMEKET, ÁLLATOT A PARKOLÓ AUTÓBAN. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. 
- Ne hagyjunk az autóban FERTŐTLENÍTŐT, HIGÍTÓT, FESTÉKET, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
- Aki teheti, TARTÓZKODJON ÁRNYÉKBAN, LÉGKONDICIONÁLT HELYISÉGBEN, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

A nagy hőségben megnőhet a SZÉN-MONOXID MIATTI RIASZTÁSOK száma is. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.


A DMRV Zrt az alábbi tájékoztatást adta ki:

Érthető módon a nagy meleg miatt a DMRV Zrt. szolgáltatási területén is rendkívüli módon megnövekedett a vízfogyasztás. Társaságunk ivóvíz kitermelése és szállítása teljes kapacitással működik, ugyanakkor sajnos nem minden esetben tudjuk tartani a lépést a drasztikusan megemelkedett felhasználással. Ennek következtében előfordulhat, hogy a magasabban fekvő területeken nyomáscsökkenés, esetenként vízhiány alakulhat ki.
Ezúton kérjük fel Önöket a felelős vízfogyasztásra! 
Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a forróságban mindenkinek jól esik egy frissítő fürdő és a növényeknek is nagy szüksége van a hűsító vízre. Ugyanakkor egy kis odafigyeléssel elérhetjük azt, hogy a szolgáltatás mindenhol fennmaradhasson.
Kérjük, a hőségriasztás alatt tartózkodjanak az autómosástól, az öntőzőrendszerek beindításától, a kerti medencék töltésétől, a tömlővel történő locsolástól. Ezzel segíthetnek abban, hogy a kitermelt és a tározókba eljuttatott víz elérje a megfelelő szintet, így a magasabban fekvő ingatlanokban is zavartalan legyen a vízellátás.
Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

DMRV Zrt.