Több Pest megyei településen megjelentek olyan csalók, akik a helyi hivatalos útfelújítások nyomában, az önkormányzatra hivatkozva vállalják a kapubehajtók, járdák leaszfaltozását.

Ezeket az ál aszfaltos cégeket, brigádokat, csaló vállalkozókat, nem a precíz-minőségi munka érdekli, hanem a gyorsan szerzett illegális profit! A munka megszerzéséért ígérnek is fűt-fát, csak nem a valóságot. Egy hozzá nem értő laikus embert viszonylag könnyen be tudnak csapni.

Módszereik a következők:

  • Általában 5-6 cm aszfalt vastagságot ígérnek, de csak 2cm vastagságot, vagy még ezt sem terítik le.
  • Nem megfelelő tömörítést alkalmaznak mert akkor természetesen vékonyabb lenne az aszfalt.
  • Sok év garanciát ígérnek ám a „munka” elvégzése után a megadott telefonszámukon elérhetetlenekké válnak.
  • Nem alkalmaznak megfelelő előkészítést felület megtisztítására portalanítására, csak gyorsan terítenek valami aszfaltot.

Vannak olyan csalók is, akik az utca állapotára, vagy az utca későbbi aszfaltozására hivatkozva felajánlják a kapubejárók szilárd burkolattal való ellátását. Az elvégzendő feladatra előleget kérnek, amelynek a kézhezvétele után örökre elérhetetlenné válnak és a munkát természetesen nem végzik el.

Végezetül, pár szót ejtenék arról, hogy a fűtési szezonban - de azt megelőzően is - gyakrabban megjelenhetnek gépkocsiról tűzifát értékesíteni kívánó személyek.

Javaslom, hogy soha ne vásároljanak tőlük semmit, mert többféle módon is megkárosíthatják Önöket!

Első ránézésre minden rendben van a tűzifával, de ez csak a látszat. A jármű platóján lévő áru tetejére jó minőségű fa van pakolva, de alatta már rossz minőségű, silány áru található.

A vásárolt fa sosem olyan mennyiségű, ami kifizetésre került, hanem sokkal kevesebb! A fa legtöbbször vizes, ami a tömeget növeli ugyan, de a fűtés hatékonyságát nagymértékben rontja.

Jellemzően az ilyen csalók idősebb embereket károsítanak meg, akiket jobban meg tudnak téveszteni! Amennyiben lehetséges, tájékoztassák a szülőket, nagyszülőket, hogy a tüzelőfa beszerzésénél tartózkodjanak az ilyen jellegű vásárlástól!

 

Amennyiben úgy érzi, hogy csalás elkövetőivel került kapcsolatba a következőket teheti. Jegyezzen fel minél több információt, amely a személyekkel és járművükkel kapcsolatos. Ilyen pl. a személyek száma, ruházata, kinézete, a járművük típusa színe, forgalmi rendszáma, mozgásuk iránya. Az információk birtokában tegyen bejelentést a Rendőrségen.