Tisztelt Ünneplők! 

Március 15-én polgárok, parasztok és nemesek gyűltek össze Pest-Buda utcáin azért, hogy szabadon dönthessenek a haza sorsáról. Azért, hogy ne egy idegen, elnyomó hatalmat szolgáljon a magyar nemzet. Lelkükben remény, arcukon elszántság volt, de a szemükben a félelem is megjelent, hiszen olyan útra léptek, amit nem ismertek, ami harccal és küzdelemmel volt tele.

Ismerjük a történelmet és megtanultuk az iskolában, hogy végül sikert hozott ez az összefogás és ezekben a napokban, hetekben győzelmet arattak a tömegek, meghátrált a hatalom.

De mi a titok, hogyan győzték le a belső félelmet?

Ennek a titka a bizalomban és az együttműködésben keresendő, megbíztak egymásban, vállat vállhoz vetve mindenki adta a legjobbat, a költő verset írt, a nyomdász újságot gyártott, a tanító és a pap lelkesített, aki főzni tudott ebédet készített, aki pedig gyermeket nevelt otthonról bíztatta az utcán lévőket.

Ők megbíztak egymásban és tették a dolgukat, összefogtak és így lettek úrrá az ellenségen.

Tanuljunk tőlük és mi is támogassuk egymást, fogjunk össze és győzzük le együtt az ismeretlent! A legfontosabb, hogy ezekben a nehéz napokban tegye mindenki a kötelességét.

Emlékezzünk a Hősökre!