Amerikai Nemzetközi Iskola – mi készül a település határában?
Szemesy Barbara – alpolgármester

A tavaly novembertől – partnerségi egyeztetés keretében – megtekinthető HÉSZ módosítás 2021. február 18-án került a testület teljes támogatottsága mellett elfogadásra. Ahogy kikerült az önkormányzat honlapjára, azonnal megkezdődött a találgatás, vajon mi fog épülni településünk kapujában, milyen fejlesztéseket tervez az Amerikai Nemzetközi Iskola. A HÉSZ módosítás eredményeként az ingatlanokon a következő rendeltetések épületei helyezhetők el: sport, oktatási, rekreáció, közösségi, az intézményben tanulók számára szolgáló diákszállás, valamint oktatási célú, bemutató jellegű, természetismerettel és gazdálkodással kapcsolatos rendeltetések létesítményei. A beépítés intenzitása a meglévő szabályozáshoz képest nem növekszik, és a területeken lakóépületet továbbra sem lehet létesíteni.
Annak érdekében, hogy pontos képet kapjuk megkerestem - Mr. Brett Penny-t, - az Amerikai Nemzetközi Iskola igazgatóját, és őt kérdeztem az iskola jövőbeni terveiről. 
Milyen fejlesztéseket terveznek a meglévő beépített területeken és milyen beruházások várhatóak az újonnan megvásárolt telkeken?
Legfontosabb célunk, hogy a diákjainknak megfelelő környezetet biztosítsunk, így kellő mennyiségű tantermet és tornatermet. A jelenleg beépített területen a testnevelés érdekében igénybe vehető, ill.  a nemzetközi érettségi vizsgák helyszínéül szolgáló vizsga és oktatási épületeket tervezünk. Természetesen a lehetőségeink korlátozottak, hiszen komoly előírások vannak a beépíthetőség tekintetében, melyeket minden esetben be kell tartanunk. 
Az újonnan megvásárolt telkeken leginkább sport és rekreációs jellegű beruházásokat tervezünk. Szeretnénk a gyermekeket közelebb vinni a természethez, kis haszonkert vagy farm, esetleg egy kis tó kialakításával. Fontos, hogy megismertessük a gyerekekkel, hogyan fejlődnek az állatok, hogyan nőnek a növények. Korábban gondolkodtunk egy kisméretű kollégium építésén egy pár szobával, ami nyugodt elhelyezést biztosítana a diákok számára, de ma nem ez a fő prioritás. 
Terveznek-e bármilyen lakás, apartmanház építését a tanárok számára ezen a területen?
Nem, mivel ilyen funkció nem építhető erre a területre. Az Önök szabályozásában pontosan meg lett határozva, hogy milyen jellegű fejlesztések történhetnek. Alapvetően nem támogatjuk a tanárok iskola területén történő szállásolását. Csak azokban az országokban laknak a tanárok az iskola területén, ahol nagy a biztonsági kockázat. Magyarország, Budapest és Nagykovácsi csodálatos környezet, és az itt dolgozó kollégáknak rengeteg lehetőségük nyílik a lakhatásuk megoldására. Fontos mindenki számára, hogy haza tudjon menni a házába és ott igazán otthon érezze magát, elszakadva az iskolától.
Mennyi ideig fog tartani az építkezés, mi valósul meg először?
Az első és legfontosabb fejlesztésünk a jelenlegi iskola melletti tornaterem és vizsgaépület megépítése. Ez az elkövetkező 2-3 évben fog megvalósulni. Az új területekkel kapcsolatban jelenleg a tervezgetés szintjén tartunk. Az elkövetkezendő években fásítás, és sportpályák kialakítása valósulhat meg, de mindenképp szeretnénk megtartani a természetközeliséget. 
Hány tanulója van jelenleg az intézménynek és tervezik-e a diákok számának növelését?
Jelenleg 925 tanulója van az iskolának. Az Oktatási Minisztérium által kiadott engedély szerint 1050 a maximális létszámunk, és ezen engedély módosítását nem tervezzük, és biztos vagyok benne, hogy ezt a maximális létszámot nem fogjuk elérni. A felső évfolyamaink megteltek, az alsóbb évfolyamokban van esetleg még lehetőség diákok felvételére. Az iskola így kényelmes mindenki számára, így élhetőek a közösségi terek.
Ön is biztosan tudja, hogy reggel és délután forgalmi dugó alakul ki a Nagykovácsi úton. Terveznek-e bármilyen fejlesztést, ami segít megoldani ezt a kényelmetlen helyzetet?
Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ez probléma a település számára és gondot okoz nekünk is. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy olyan megoldást találjunk, ami szavatolja a biztonságot mindenki számára. Szorosan együttműködünk az Önkormányzattal, mind a tervezés, mind a finanszírozás területén. A napelemes sebességmérők kihelyezése is ezen együttműködés keretében valósult meg.
Az új területek megvásárlásával lehetőség nyílik egy Budapesthez közelebb eső útcsatlakozás és belső szerviz út megépítésére, így a behajtásra és kihajtásra várakozó autók már kevésbé fogják akadályozni a Nagykovácsi út forgalmát. Emellett további megoldási lehetőség egy hosszabb lehajtó sáv kialakítása, de felmerült a körforgalom kiépítése is. Persze ezek még csak ötlet szinten mozognak. Pontos számításokat és elemzéseket kell végezni ahhoz, hogy mindenki számára megfelelő megoldást – beleértve a közút kezelőjét is – lehessen találni. Egy biztos, az új csatlakozás tervei már majdnem készek, így remélem hamarosan megkezdődhet az engedélyeztetés, és amint lehet megkezdjünk ennek kiépítését.
Hogyan működnek Önök együtt Nagykovácsi Önkormányzatával és intézményeivel? Van-e bármilyen megállapodás Önök között?
Nagykovácsival és a helyi intézményekkel, szervezetekkel való együttműködésünk a kezdetek óta fennáll. Persze most a Covid miatt sok minden változott, de folyamatosan lehetőséget biztosítunk a helyi sportegyesületeknek a pályák kedvezményes bérlésére, a színházteremben kerülnek megrendezésre a zenei és táncművészeti gálák, az iskola és egyéb kisgyermek csoportok lehetőséget kaptak az uszodánk használatára. A mi tanulóink is kapcsolatot ápolnak a helyi iskola diákjaival, és minden évben egy-egy évfolyamunk látogatást tesz Polgármester Asszonynál, ahol kérdezhetnek a mindennapi munkájáról. Ezek a közös programok fontosak számunkra, és bizonyos dolgok beépültek a tanrendünkbe. Örömmel fűznénk ezeket az együttműködéseket szorosabbra a jövőben, mikor már a járványhelyzet erre lehetőséget biztosít. Egy kedves gondolatot is megosztanék Önökkel. Mikor az új területek terveiről beszélgettünk akkor mindenkiben felmerült a kérdés, hogy miképpen tudjuk ezeket a területeket megnyitni Nagykovácsi lakossága előtt, hogyan vonhatjuk be őket is ezekbe a projektekbe?
Az Amerikai Nemzetközi Iskola, Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata és a Cserkészszövetség között háromoldalú katasztrófavédelmi megállapodás is létrejött. Ennek értelmében bármilyen vis maior vagy katasztrófahelyzet esetén számíthatnak egymásra intézményeink. Ha kell helyet, ellátást, melegedőt biztosítanak a bajba jutott félnek. 
Mindemellett komoly pénzügyi megállapodást kötöttünk az Önkormányzattal, melynek értelmében 4 év alatt 95 millió forinttal támogatjuk a településen zajló olyan beruházásokat, mint a főutca korszerűsítése, a kamerarendszer kiépítése, vagy a kerékpárút megvalósítása.
Az elmúlt pár évben egy igazán jól működő együttműködést sikerült kialakítani az AISB, az Önkormányzat és Nagykovácsi lakosai között. Szeretnénk, ha ez az együttműködés a jövőben is mindenki számára sok élményt, eredményt és lehetőséget biztosítana.