Budapest, 2020. február 28.

 

                     

A NAV elől nem lehet elfutni

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest megyei munkatársai folyamatosan ellenőrzik a megyében zajló építkezéseket, amelyeken nem ritka a feketefoglalkoztatás.

 

Pest megyében tavaly 95 vállalkozás 267 dolgozójának szabályos foglalkoztatását ellenőrizték a NAV munkatársai különböző építkezéseken. Nem minden munkáltató jelentette be dolgozóit, legyen szó akár munkaviszonyról, megbízási jogviszonyról, vagy egyszerűsített foglalkoztatásról. Tapasztalatok szerint a munkások egy részét szabálytalanul, bejelentés nélkül foglalkoztatták. Figyelmen kívül hagyták az adótraffipax jelzéseit is, ahol a NAV előre jelezte az ellenőrzéseit. 2019-ben a munkaadók az esetek több mint 40 százalékában nem szabályszerűen jelentették be a foglalkoztatottakat. Ezek a mulasztások csaknem 10 millió forintjába került a vállalkozóknak.

 

Egy óvoda építését ellenőrizték a NAV munkatársai, de a munkások elszaladtak két alkalommal is, mikor meglátták az ellenőröket. Harmadik alkalommal pénzügyőrök segítségével sikerült mindenkit ellenőrizni, s még ekkor is találtak négy be nem jelentett foglalkoztatottat a NAV ellenőrei.

 

A visszaeső mulasztók – mint a fenti esetben is - alkalmazottanként akár 1 millió forintos bírságot is kockáztatnak.

A szabályos foglalkoztatás minden dolgozó számára fontos, mert így nem eshetnek el az egészségügyi ellátástól és a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerzésétől sem. Az ellenőrzések 2020-ban is folytatódnak.

 

 

Üdvözlettel:

Salgó Attila

sajtóreferens

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóság

Igazgatási és Humánpolitikai Főosztály 1.

Titkársági Osztály

 

1134 Budapest, Dózsa György út 128-132. A épület

Tel.: (06 1) 427-5061

Mobil: (06 70) 491-2907

 

www.nav.gov.hu

 

 

Keressen minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/NAVprofil