A Nagykovácsi Háziorvosi Praxisközösség orvosai az ügyeleti rendszer idei évben folyamatosan zajló átalakítása kapcsán szeretnének segítséget nyújtani annak eldöntésében, hogy különböző tünetek, panaszok esetén hova lehet fordulni:

„Hirtelen jelentkező, súlyos, riasztó tünetek esetén mindig azonnal hívjon mentőt a 112-es segélyhívó számon. A következőkben felsorolt, az OMSZ saját honlapján is közzétett esetekben hívják a segélyhívót mentés céljából:
• ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés stb.);
• baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;
• megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
• ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás stb.);
• ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

Amennyiben munkaidőn túl, éjszaka vagy hétvégén, illetve ünnepnapokon jelentkeznek aggasztó, a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható, de azonnali mentő riasztást nem igénylő tünetek, például: súlyos allergiás reakció, erős hasi görcsök, magas láz, nehézlégzés, akkor a háziorvosi ügyelethez kell fordulni.
Érdemes először telefonon segítséget kérni. Az ott szolgálatot teljesítő egészségügyi szakdolgozó egy check lista alapján kikérdezi a beteget és ennek alapján dönt a további ellátás szükségességéről. Indokolt esetben mentőt vagy orvost küld a beteg lakására, behívhatja a beteget az ügyeleti pontra vizsgálatra, illetve ellátja tanácsokkal a következő háziorvosi rendelésig.
Olyan sérülésekkel, kisebb balesetekkel, amik mentőhívást nem igényelnek, a Szent János kórház traumatológiára kell menni (törés, rándulás, ficam, zúzódás, vágás, harapás, égési sérülés).

Kérjük, hogy tervezhető ellátásokkal, pl. beutaló kérése, rendszeresen szedett gyógyszerek felíratása vagy 1-2 napos enyhe panaszok fennállása esetén várják meg a következő háziorvosi rendelést, ne az ügyeletet terheljék, elvéve az időt a valóban sürgős segítségre, ellátásra szoruló betegektől.

Jó egészséget kíván a nagykovácsi háziorvosi praxisközösség!”