Vegyen részt Ön is a népszámlálásban, és tegyen eleget törvényi kötelezettségének!

Fogadja el a számlálóbiztosok segítségét, és töltse ki velük a kérdőívet!

  1. Kiket keresnek fel a számlálóbiztosok?

A népszámlálás online kitöltési időszakát október 19. 10:00 óráig meghosszabbították. A számlálóbiztosok október 20. és november 20. között azokat a háztartásokat keresik fel országszerte, amelyek nem éltek az online kitöltés lehetőségével.

  1. Mikor érkezik a számlálóbiztos?

A számlálóbiztosok a hét minden napján dolgoznak, így hétvégén is. Amennyiben egy adott címen nem járnak sikerrel, otthagynak egy értesítőt, megjelölve rajta a következő felkeresési kísérlet időpontját, valamint a telefonos elérhetőségüket. Ezt a számot felhívva időpontot egyeztethetünk a számlálóbiztossal, hogy legközelebb akkor jöjjön hozzánk, amikor az nekünk is biztosan megfelel. A számlálóbiztosok összesen három alkalommal tesznek kísérletet arra, hogy elérjék az adott lakcímen élőket.

  1. Hogyan igazolják magukat?

Minden számlálóbiztosnak saját, névre szóló, egyedi azonosítószámmal rendelkező számlálóbiztosi igazolványa van, amely a személyi azonosságot igazoló fényképes okmánnyal, tehát a személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal együtt érvényes. Amikor a számlálóbiztos becsönget valahová, fel kell mutatnia a számlálóbiztosi igazolványát, mi pedig kérhetjük, hogy igazolja magát a személyét azonosító igazolvánnyal is. A számlálóbiztosokat a népszámlálás teljes időszakában működő, ingyenesen hívható információs telefonszámon (+36-80-080-143) is ellenőrizni lehet.

  1. Hogyan kérhet információt a számlálóbiztosról?

A KSH ingyenesen hívható információs telefonszámán (+36-80-080-143) lehetősége van arra, hogy ellenőrizze a számlálóbiztos kilétét.

  1. Hogyan egyeztethet időpontot?

Ha a számlálóbiztos az adott címen nem jár sikerrel, a postaládában hagy egy értesítőt, amelyen telefonszámát is megadja. Ezen a számon lehetséges időpontot egyeztetni az illetékes számlálóbiztossal, annak érdekében, hogy olyan időpontot találjanak, amikor biztosan megvalósítható a kérdőív kitöltése.

  1. Be kell-e engedni a számlálóbiztost?

Nem kötelező beengedni a számlálóbiztost a lakásba. A kérdések a lakás előtt, az udvaron vagy a folyosón is megválaszolhatók.

  1. Hogyan történik a kitöltés?

Az adatszolgáltatás egy lakáskérdőív kitöltésével indul, majd a személyi kérdőív következik – utóbbiból annyit kell kitölteni, ahányan az adott lakásban élnek. A kérdések megválaszolása kötelező, kivéve azokat, amelyek a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra, fogyatékosságra kérdeznek rá. A számlálóbiztosok, amennyiben szükséges, segítenek értelmezni a kérdéseket és a válaszlehetőségeket. A számlálóbiztosok az adatokat elektronikusan, tableten rögzítik, majd a kérdőív befejezése után beküldik azokat a KSH felé. A népszámlálásban való részvétel egy 2–3 fős háztartás esetében alig fél órát vesz igénybe.

  1. Hogyan kezeli az adatokat a számlálóbiztos?

A számlálóbiztos a kérdésekre adott válaszokat elektronikusan, tableten rögzíti, amelyen kizárólag a népszámlálásra fejlesztett szoftver fut. Ezen az eszközön semmilyen adat nem tárolódik, a számlálóbiztos a kérdőív kérdéseire adott válaszokat megküldi a KSH részére. A számlálóbiztosok titoktartási nyilatkozat aláírásával vállalják, hogy a kapott válaszokat, illetve a tudomásukra jutott egyéb információkat bizalmasan kezelik, azokat más személynek nem adják át, valamint, hogy az adatszolgáltatóval folytatott beszélgetést semmilyen eszközzel nem rögzítik.

  1. Mit tehetünk a csalók ellen?

Ha azt követően, hogy a számlálóbiztos igazolta magát, Ön továbbra is bizonytalan a számlálóbiztos kilétében, kérjük, érdeklődjön a KSH ingyenesen hívható telefonszámán: +36-80-080-143.

Rendőrségi ajánlás a 2022. évi online népszámláláshoz: „Ha úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de személyesen is tehet bejelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.”

 

Pótösszeírás

Ha egy háztartás se online, se számlálóbiztos segítségével nem töltötte ki a kérdőívet, akkor a pótösszeírás keretében van még lehetősége eleget tenni törvényi kötelezettségének.

November 20. és 28. között már csak a települési jegyzőknél jelentkezve, pótösszeírás keretében lehetséges részt venni a népszámlálásban.

Javasoljuk, hogy még időben, számlálóbiztos közreműködésével töltse ki a kérdőívet.


A népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint a népszámlálásban kötelező a részvétel. A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény pedig kimondja, hogy 200 000 forintig terjedő közigazgatási bírság sújtja azt, aki a kötelező statisztikai adatszolgáltatást nem teljesíti. A KSH célja azonban, hogy a lakossággal együttműködve sikeres népszámlálást hajtson végre.