Hulladékból érték

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának kiemelt célja a környezetvédelem. Az elmúlt években számos olyan lépést tettünk, ami segíti a település karbonlábnyomának csökkentését. A Zöld Nagykovácsi program keretében indítjuk el a komposztálási programot, hiszen így is sokat tehetünk környezetünk megóvásának érdekében.

Áprilisban már sokat tudunk a szabadban tartózkodni, éledezik a természet, sokasodik a tennivaló a kertben. A téli álom után indulnak a metszések, gyepszellőztetés, trágyázás, permetezés. A keletkező komposztálható zöldhulladék hasznosítása érdekében indítjuk el a komposztálási programot a településen. Az önkormányzat 50 db 380 literes komposztládát szerez be, amelyet 5.000,- forintos kedvezményes áron kínál megvásárlásra a helyi lakosoknak. Amennyiben szeretne tenni valamit környezetéért és mostantól komposztálni szeretne, kérjük a programra való jelentkezését a titkarsag@nagykovacsi.hu címre küldje el „Komposztláda igénylés” címmel. A levélben adja meg nevét, címét és telefonszámát, így tudjuk majd felkeresni Önt a láda átadása miatt. (Egy háztartás egy ládát igényelhet.)

Amennyiben a program sikeres lesz, újabb fordulót is szervez az Önkormányzat.

De miért is jó a komposztálás?

A komposztálás egyszerű módja annak, hogy tápanyagban gazdag humusszal ajándékozzuk meg a növényeinket, legalább 30 százalékkal csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, ne kelljen szintetikus tápoldatokat használnunk.

Hogyan kezdjük?

Igényeljen az önkormányzattól 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült komposztládát. Az összeszerelés egy kezdő IKEA-felhasználó számára is egyszerű, csak talpra kell állítani, és a négy oldalát összeilleszteni a kis kapocsszerűségekkel. Ezzel kész is, jöhet a komposztálnivaló és kezdődhet komposztálás házilag!

Mi kerülhet a komposztálóba?

  • a zöldség- és gyümölcs hulladékok, tojáshéj, kávé- és teazacc, hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei, virágföld, fahamu (max. 2-3 /köbméter), növényevő kisállatok ürüléke a forgácsalommal együtt,
  • toll, szőr, papír (selyem, selyempapír, tojásdoboz, újságpapír nem!) gyapjú-, pamut és lenvászon
  • levágott fű, kerti gyomok (virágzás előtt), falevél, szalma, összeaprított ágak, gallyak, elszáradt (nem beteg) növények, palánták, lehullott gyümölcsök, faforgács, fűrészpor.

Mi nem kerülhet a komposztba?

  • festék-, lakk-, olaj- és zsírmaradék 
  • szintetikus, illetve nem lebomló anyagok
  • ételmaradék, hús, csont – bár ezek lebomlanak - ne kerüljenek a komposztálóba a kóbor állatok, rágcsálók és a fertőzést terjesztő legyek miatt
  • fertőzött, beteg növények
  • húsevő állatok alól származó alom - szintén a fertőzés veszélye miatt
  • veszélyes, magas nehézfémtartalmú anyagok (nagy forgalmú utak melletti növényi hulladék (fű, falevél, stb.)

Mi kell a komposztáláshoz? 

Röviden: oxigén, nedvesség, tápanyag. A komposztálás alapja a jó oxigénellátás. Ha a nyersanyag levegőtlenné válik, nemkívánatos baktériumok szaporodnak el benne, a komposzt rothadó masszává válik. Ezért fontos a levegős tárolóhely biztosítása és a lazító anyagok (pl. szalma, ágnyesedék) bekeverése. Árnyékos, jó vízelvezetésű helyet keressünk számára. A víz is igen fontos tényező. Ha kevés a nedvesség, akkor a mikroorganizmusok szaporodása megáll, a lebomlás nem indul be vagy abbamarad. Ha túl sok a víz, akkor kiszorítja a részecskék közötti térből a levegőt, és nem lesz elegendő oxigén a rendszerben. A szerves anyagok bomlása rothadássá alakul, ezt a kellemetlen szag jelzi.

A nedvességtartalom egyszerűen megállapítható. Vegyünk a kezünkbe egy maréknyi komposztot:

  • ha összenyomva vizet tudunk kipréselni belőle, akkor túl nedves
  • ha az anyag szárazon pereg, akkor túl száraz
  • ha összenyomáskor gyengén összetapad, akkor megfelelő a nedvességtartalma

A mikroorganizmusok jó életműködéséhez megfelelő mennyiségű szénre és nitrogénre van szükség. (ideális, ha a szén 25-30-szor több, mint a nitrogén). Nem kell mérnöki pontossággal kimérni, mert általánosságban igaz, hogy minél többféle elemből áll össze a komposzt, annál valószínűbb, hogy jó lesz a végtermék. 

Komposztálás lépései

  •  A konyhai zöldhulladékok gyűjtéséhez használjunk egy megfelelő nagyságú fedővel ellátott tárolóedényt, amit nyáron naponta, télen hetente ürítsünk. 
  • A gyorsabb lebomlás érdekében ajánlatos a komposztálóba kerülő anyagokat 5 cm-nél kisebb darabokra aprítani. A komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot, pl. faaprítékot, hogy a levegőzést alulról biztosítsuk. Erre, ha van kész komposztunk rakjunk belőle egy keveset a folyamat gyorsabb beindításához. Erre rétegezzük a konyhából és a kertből kikerülő különböző fajtájú szerves hulladékokat. Zöldebb, nedvesebb, nitrogénben gazdagabb hulladékra fásabb, szárazabb, tehát szénben gazdagabb anyagokat rétegezzünk. A rétegek közé adhatunk adalékanyagokat (földet, kőzetlisztet, vagy szilikátásványokat: zeolitok, riolittufa). Ezek javítják a komposzt minőségét, megkötik a helytelen kezelés miatt keletkező kellemetlen szagú gázokat is. A házi komposztálásnál nincs szükség különleges serkentő anyagra, mivel földdel, illetve nem teljesen érett komposzttal ugyanolyan jól beindíthatjuk a folyamatot.
  • Keverés: A bomlási folyamat első szakaszának végén (5-6. hét) keverjük ismét jól össze a komposzthalmunkat. Hogy jobb minőségű komposztot kapjunk, a keverést 6-8 hetente ismételjük. A keverések alkalmával a marokpróbával tudjuk ellenőrizni, és szükség esetén beállítani a nedvességtartalmat.

Környezetünket csak az Önök figyelő és tudatos közreműködésével óvhatjuk meg, ezért kérjük csatlakozzanak a programhoz, éljenek a település adta lehetőségekkel. Célunk az, hogy egy élhető világot teremtsünk magunknak és a jövő generációinak. Ehhez kis lépésekkel mi is hozzájárulhatunk.

Számítunk Önökre, tegyünk együtt környezetünkért, a zöld Nagykovácsiért!