Részlet a laudációból: Pusztai Ferenc, Öcsi bácsi, a mai napig a Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola ütőtanára, több évtizeden keresztül pedig a régi nevén Állami Hangversenyzenekar timpani művésze volt.

Önéletrajzában első mondatként ez szerepel: zenét hétévesen kezdtem el tanulni, ez a mai napig tart…

Ez a mondat jellemzi tanári és művészi hitvallását.

Ütőhangszereken és szolfézs szakon szerzett tanári diplomát. Két évet még a jazz tanszéken is elvégzett. Zenekari pályafutását 15 évesen, amatőr szimfonikus zenekarban kezdte. 18 éves kora óta hivatásos muzsikus. Innen datálódik az Öcsi elnevezés is. Növendékei is kedvesen Öcsi bácsinak szólítják.

A régi nevén MÁV Szimfónikus Zenekarnál kezdte pályafutását, majd az Állami Hangversenyzenekar (mai nevén Nemzeti Filharmonikus Zenekar) művésze lett. Munkásságát Bartók Béla - Pásztory Ditta díjjal jutalmazták.

Nyugdíjasként is nagyon aktív életet él, minden nap úszni jár, a motorozást is csak nemrégiben hagyta abba. A tanítás mellett a Madách színház zenekarában is játszik, valamint a Rádiózenekar állandó kisegítője.

Az utóbbi majd’ két évtized alatt nagyon sok nagykovácsi kisgyermek került ki a kezei alól, akik megtanulták az ütőhangszeres játék rejtelmeit, a közös muzsikálás örömét.

Öcsi bácsi elhivatott pedagógus, aki sikeresen ötvözi a klasszikus módszertani elemeket a mai kor elvárásaival.

Az a fajta tanár, aki nemcsak tudást ad át, hanem formálja a diákok jellemét, értékrendjét, hozzáállását. Kíváncsiságot, tudásvágyat ébreszt bennük. Elkötelezettsége nagymértékben hozzájárul a község gyermekeinek zenei neveléséhez, szociális és érzelmi fejlődéséhez.

 A tanítás mellett mai napig aktív résztvevője a művészeti iskola kulturális programjainak, legyen szó gáláról, hangszerbemutatóról, “Kisesti” koncertről, versenyre való felkészítésről, ő biztosan jelen van. Sőt, ha kell isteni pogácsát is süt a gyerekeknek a NAMI családi majálisra.

Öcsi bácsinak van egy sajátos humora, laza tanítási stílusa, amit a növendékei nagyon szeretnek.

Tanításának mottója: "Alapok nélkül nem lehet építkezni."