Tájékoztatás az építési engedéllyel végzett építési tevékenységek elkészülte utáni tennivalókról lakóépületek esetében (használatba vétel tudomásul vétele) Az építési engedély alapján építhető lakóépületek, lakóépület bővítések elkészülte után a használatba vétel tudomásul vételét kell kérelmezni a Budakeszi Építéshatóságtól. A kérelem benyújtása, és a hatóság részéről a tudomásul vétel az ÉTDR-en keresztül történik, így az erre irányuló eljárás megindítására a Nagykovácsi Polgármesteri Hivatalban működő Építésügyi Szolgáltatási Pontban is lehetőség van. A kérelem benyújtása az ÉTDR nyomtatványok segítségével történik. A kérelemhez csatolni kell a következő mellékleteket:   Papír alapú építési napló esetén:
  • kérelem
  • illeték (illetékbélyegben, átutalva, vagy az ÉTDR fizetési rendszerén keresztül bankkártyával fizetve az Építésügyi Szolgáltatási Pontban)
  • Építési napló összesítő lapja
  • Felelős műszaki vezetői nyilatkozat
  • Átadás-átvételi nyilatkozat
  • Statisztikai adatlap
  • Kéményseprő megfelelőségi nyilatkozat
  Elektronikus építési napló esetén:
  • kérelem
  • illeték (illetékbélyegben, átutalva, vagy az ÉTDR fizetési rendszerén keresztül bankkártyával fizetve az Építésügyi Szolgáltatási Pontban)
  • Statisztikai adatlap
  • Kéményseprő megfelelőségi nyilatkozat
  A használatbavétel tudomásul vételére irányuló kérelem benyújtásáig a tevékenységre jogosultsággal rendelkező szakemberrel el kell készíttetni az épület energetikai tanúsítványát is (az épületek energetikai tanúsításáról szóló 176/2008. (VI.30.) kormányrendelet 3.§ (2) bekezdésében foglaltak alapján). Az elkészült épületről erre a tevékenységre jogosult földmérővel el kell készíttetni az épületfeltüntetési vázrajzot, amelyet a Földhivatali Osztályon záradékoltatni kell. A használatbavétel tudomásul vételére irányuló kérelem előterjesztésével egyidőben a hatályos földhivatali záradékkal ellátott változási vázrajzot az OÉNY-be elektronikusan fel kell tölteni. A változási vázrajz feltöltésének hiánya a használatbavétel tudomásulvételi eljárásának lefolytatását és a használatbavétel tudomásulvételét nem akadályozza, azonban ebben az esetben az építésügyi hatóság a használatbavétel tudomásulvételével egyidejűleg, határidő megjelölésével és eljárási bírság kiszabásának kilátásba helyezésével kötelezi az építtetőt a változási vázrajznak az OÉNY-be történő elektronikus feltöltésére. A hatályos földhivatali záradékkal ellátott változási vázrajznak az OÉNY-be történt feltöltését követően e tényről és a használatbavétel tudomásulvételéről történő tájékoztatás érdekében az építésügyi hatóság végzéssel, annak elektronikus úton történő megküldéssel hivatalból megkeresi az ingatlan fekvése szerint illetékes első fokú ingatlanügyi hatóságot a változás ingatlan-nyilvántartási átvezetése iránt.