Több jelzés is érkezett az elmúlt napokban Nagykovácsi belterületén észlelt rókákkal kapcsolatban. 
Az infrastruktúra fejlődése, a beépítettség és a lakott területek terjeszkedése következtében a vadon élő állatok élettere erősen lecsökkent, a lakott területeken is egyre sűrűbben megjelennek.
A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása alapján ez a jelenség olyan erdőkkel határos területeken fordul elő leggyakrabban, ahol az elmúlt évtizedekhez képest sok a felhagyott kert, illetve telek, járatlan bozótosok alakulnak ki, a kerítések elhanyagoltak, vagy nem megfelelőek. Vonzóak lehetnek a vadon élő állatoknak a hulladéklerakatok is, melyek búvóhelyként szolgálhatnak számukra.
Fontos, hogy mi is tegyünk azért, hogy a rókák számára vonzó területek csökkenjenek, semmiképpen ne etessük őket.

Bejelentést vadak megjelenésével kapcsolatban Erős Kálmán közterület-felügyelőnél tehetnek a kozter@nagykovacsi.hu email címen, vagy a 06/20528-6007 telefonszámon. 

Azt is fontos tudni, hogy a rókák esetében általánosan ismert tény, hogy a veszettség hordozói. Szerencsére Magyarországon a folyamatos vakcinázásnak köszönhetően a vadon élő rókaállományból szinte eltűnt ez a betegség, mégis, ha gyanúsan viselkedő állatot látnak, értesítsék a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy hívják a NÉBIH zöld számát, a +36 80 263 244 telefonszámot. 
A veszettségről és tüneteiről bővebben olvashatnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által működtetett honlapon: www.veszettsegmentesites.hu