Megkezdődött az új tanév, időben szólunk a baleset- és probléma megelőzés érdekében: közlekedés és megállás az oktatási intézmények környékén

 

Véget ért a nyári szünidő, megkezdődött az új tanév. A szeptemberi iskolakezdéssel sok gyermek jelenik meg - különösen az oktatási intézmények környékén - az utakon gyalogosként vagy gépjármű utasaként.

Kérjük a szülőket, hogy ha tehetik a kisebb gyermekeket az első napokban, vagy hetekben kísérjék el az iskolába. Egy izgalmas és hasznos program lehet a gyermek számára, ha a tanévkezdéskor a szülő a gyermekkel együtt gyalogosan körbejárja az iskola környékét és átbeszélik a közlekedési szabályokat. Eközben gyermekükkel beszélgessenek el arról, hogy mire kell nagyon odafigyelni korareggel, illetve a koraesti szürkületkor, vagy az esti sötétedés után. Továbbá, hol és hogyan szabad áthaladni az úttesten, gyalogátkelőhelyen. Ezzel tudatosan készítsék fel gyermekeiket arra, hogy milyen veszélyek, nehézségek adódhatnak a közlekedés során.

Napjainkban már szinte mindenhol beszerezhetőek a baleset-megelőzés szempontjából fontos fényvisszaverő matricák, ragaszok. Ezeket helyezzék el gyermekeik kabátján, táskáján észrevehetőségük, testi épségük megóvása érdekében. Megvásárolhatók még láthatósági jelzésekkel már gyárilag ellátott hátizsákok, kabátok, dzsekik, mellények, stb. melyek viselése mind hozzájárul a rossz látási viszonyok között történő könnyebb észleléshez, ezáltal a baleset megelőzéshez.  

Különösen a kisgyermekekre jellemző, hogy nem ismerik fel a veszélyt, ami miatt könnyen bajba kerülhetnek. Ezért kérjük, hívják fel a figyelmüket, arra, hogy ha bármilyen problémájuk adódik, bizalommal forduljanak azokhoz a rendőrökhöz, közterület-felügyelőkhöz vagy polgárőrökhöz, akikkel az utcán, illetve az iskolájuk közelében találkozhatnak.

A gyermekek helyes közlekedésre neveléséhez, a balesetek elkerüléséhez alapvető, hogy a szülő maga is példát mutasson akár gyalogosan, akár járművezetőként közlekedik. Közös érdek, hogy a gyermekek minél hamarabb megtanulják a helyes közlekedés alapjait és ezáltal megóvjuk őket az esetleges baleseti helyzetektől.

Kérjük a gépjárművezetőket és a kerékpárosokat is, hogy az iskolai tanévkezdés miatt fokozott óvatossággal közlekedjenek az oktatási intézmények környékén és számoljanak a megnövekedett forgalommal!

Végezetül tisztelettel megkérjük a gépjárművel közlekedőket, hogy az oktatási intézmények körüli közlekedés során szíveskedjenek kiemelt figyelmet fordítani az érvényes forgalmi rend, valamint a KRESZ - ezek közül is különös tekintettel a megállás, a várakozás, a behajtási tilalom, az egyirányú forgalmú úton történő közlekedés és a kötelező haladási irány - szabályainak betartására.  

Baleset- és problémamentes közlekedést kívánunk mindenkinek!