Tisztelt Hölgyeim/Uraim!

Tisztelt Kollégák!

 

Természeti és ember által okozott katasztrófák bárhol, bármikor előfordulhatnak, gazdasági és környezeti károkat okozva, de akár az emberi életet is fenyegetve. A legfrissebb adatok szerint évente hozzávetőlegesen 200 millió embert sújtanak világszerte katasztrófák, főként a környezeti állapotok leromlása, a szélsőséges időjárási viszonyok hatásai következtében, valamint a technológiai fejlődéssel együtt járó civilizációs katasztrófák növekvő gyakorisága miatt.

 

A biztonsághoz való jog alapvető emberi jog, egyetemes érték. A biztonság hiánya nemcsak az életet veszélyezteti, hanem a társadalom fenntartható fejlődését is akadályozza. A polgári védelem ezért minden fejlett ország nemzeti biztonságának alapvető eleme kell, hogy legyen. Szakmailag kiképzett és műszakilag jól felszerelt polgári védelmi szolgálat nélkül nem lehet biztosítani egy állam normál működését, és garantálni az emberek biztonságát A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiterjedt, elhúzódó katasztrófák hatásának gyors és hatékony elhárítása még a legfejlettebb országoknak is nehézségeket okozhat.

 

A fő veszélyeztető források természetesen országról országra, régióról régióra eltérőek. Hazánkban és tágabb otthonunkban, Európában több katasztrófatípus ismeretlen, azonban az utóbbi években számos olyan jelenséget tapasztalunk, amelyeket azelőtt nem: egyre gyakoribbak a szélsőséges hőmérsékletingadozások, esőzések és viharok. Ezekkel pedig együtt kell élni, fel kell rájuk készülni.

 

A katasztrófák elleni védekezésért mindenekelőtt az erre létrehozott hivatásos szervezet a felelős, de társadalmi együttműködés nélkül nehéz hosszú távú eredményeket elérni. Éppen ezért a polgári védelem világnapja alkalmából őszinte nagyrabecsüléssel köszöntöm mindazokat, aki részt vesznek ebben a közös munkában.

 

Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjeként elismerésemet fejezem ki az önként feladatot vállaló állampolgároknak, a civil és önkéntes mentőszervezeteknek, a kirendeltség illetékességi területéhez tartozó települések polgármestereinek és közbiztonsági referenseinek, a helyi védelmi bizottságok vezetőinek és tagjainak, illetve minden tűzoltó kollégának.

 

Üdvözlettel:

 

Sallai László tű. alezredes

kirendeltség vezető