Kitesszük a MEGTELT táblát Nagykovácsira

Mindannyian látjuk, nem tűrhet halasztást a piros vonal meghúzása, amely Nagykovácsi élhetőségének megtartását teszi lehetővé. Nem kérdés, hogy településünk egyik pozitívumát, a zsák jellegét meg kell őriznünk, ez pedig azt eredményezi, hogy nem duzzadhat tovább Nagykovácsi, mint a kisgömböc. Ahogyan már 2017-ben is írtam, közösen kell vigyáznunk erre.

Mi változott a 2019 június 22-én hatályba lépett új Helyi Építési Szabályzatban (HÉSZ)? Néhány példa:

  • újabb beépítésre szánt terület nem kerül kijelölésre;
  • a Kecskeháton telkenként csak egy lakás építhető;
  • gazdasági terület lakó területre nem módosítható;
  • csökken az egy telken elhelyezhető lakások száma.

Szigorú, de betartható szabályok Nagykovácsi és az itt élők érdekében.

Az általunk megalkotott és tavaly életbe lépő Településképi rendelet már lehetőséget is ad arra, hogy a szabályokat be nem tartókat szankcionáljuk. Az eljárások megkezdődtek, már van, aki be is fizette a bírságot, ami nem mentesíti a szabálytalankodót. Amíg meg nem szünteti a szabálytalanságot, a bírság folyamatosan ismétlésre kerül egyre magasabb összegben.

Emellett a Képviselő-testület a meglévő rendeletei módosításával, a jogtalan lakásszám növelés lehetőségét korlátozó rendelkezésekkel, vagyis minden lehetséges jogi eszköz felhasználásával dolgozik a tendencia megállításán. Mindezt annak érdekében teszi, hogy megőrizze településünk élhetőségét, mind infrastrukturális ellátottság, mind környezetterhelés tekintetében, azaz, hogy továbbra is élvezhessük azt a környezetet, amiért Nagykovácsiban élünk.