FŰTSÜNK OKOSAN

Télvíz idején, mikor mindenki gondoskodni szeretne az otthon melegéről sokszor felmerül bennünk a kérdés – egy-egy füstölgő kémény láttán -, hogy vajon mit égethetnek a kazánban, kályhában. Ez a probléma az agglomeráció összes települését érinti nem csak Nagykovácsit. Mi már tettünk a tisztább levegőért, az élhetőbb településért.

Nagykovácsi Önkormányzata – szoros együttműködésben a Levegő Munkacsoport munkatársaival – a szemléletformálásban látja a legnagyobb lehetőséget. Sokan nem is tudják milyen károkat okoznak pár tűzre vetett műanyag darabbal, olajjal átitatott rongy vagy éppen megmaradt bútorlap égetésével.

A FŰTS OKOSAN PROGRAM keretében előadásokat szervezünk a lakosság számára a légszennyezés veszélyeiről, folyamatosan mérik a levegő légszennyezettségét és a lakossági bejelentéseket minden esetben kivizsgáljuk, szükség esetén továbbítjuk az illetékes kormányhivatalnak.

Félelmetesen hosszú a betegségek sora, amit a hulladékok égéstermékei idéznek elő. Belégzés esetén a légzésfunkciót gyengítik, a tüdőből közvetlenül a véráramba kerülve okoznak krónikus megbetegedést. Amit nem lélegeztünk be, az lecsapódik a növényzetre, a termőtalajra, és étkezés során kerül az állati, emberi szervezetbe. Sajnos a fatüzelés során is képződnek nagy számban olyan ultrafinom részecskék és légszennyezők, melyek ártalmasak. Ezért fontos tájékoztatni a fával fűtő lakosokat is arról, hogy milyen száraznak kell lenni a fának, hogyan kell jól begyújtani egy kandallót, mert ez sem mindegy.

A mérgeket a mi kéményünkből messze viheti a szél. A kertünkben lecsapódó, az ajtón-ablakon, réseken át a lakásba kúszó égéstermékek nemcsak a saját kéményünkből származnak, hanem a szomszéd házból, a szomszéd utcából, a szomszéd településről is.

MIT TEGYÜNK, HA VALAKI A KÖRNYEZETÜNKBEN MŰANYAGOT ÉGET?

Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel és a káros tevékenység tovább folytatódik, bejelentést tehet az illetékes Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályon, címe: 1072 Budapest, Nagy Diófa utca 10-12., telefon: 06-1-478-4400, e-mail: zoldhatosag@pest.gov.hu. A panaszát a környezetvédelmi hatóság kivizsgálja.

Abban az esetben, ha a hulladék égetés ténye kétséges, további szakértői vizsgálatra van szükség, ennek költségét a legtöbb esetben a hatóság előlegezi. A tetten érés – a rendőrség is kihívható ilyen esetben - megkönnyíti az eljárást, de annak nem kizárólagos feltétele. Ha nincs tetten érés, akkor a szakértői vizsgálat vagy tanúk meghallgatása segít, ha az elkövető nem ismeri el a hulladék, kezelt fa égetését. A tüzelőberendezésből és a kémény falából a hulladékégetés szennyezése laborban később is kimutatható.

Ne szenvedjen a füsttől! Ne betegedjen meg s ne hagyja, hogy mások megbetegedjenek a felelőtlen hulladékégetőktől!

A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodája ingyenesen segít ilyen ügyekben, hívható a +36204118456 telefonszámon.