Megalakult az Agglomerációs Jövő Bizottság, amelyet a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás 12 települése hozott létre annak érdekében, hogy az agglomerációs létből fakadó legfajsúlyosabb feladatok közös megoldását koordinálja. A bizottság elnökének Kiszelné Mohos Katalint választották a társulás polgármesterei.

A ma legnépszerűbb agglomerációs települések néhány évvel ezelőtt még falvak voltak, tudtak egymásról, az ott élők számíthattak egymásra. A falvak vezetői is ismerték egymást és sokszor közös erővel oldották meg a problémákat. Ezen települések jellege az utóbbi évtizedekben megváltozott, agglomeráció lett, ami új kihívásokat állít a települések és településvezetők elé. Az agglomerációs települések gyakorlatilag Budapest lakóövezetévé alakultak, de a finanszírozást és a fejlesztéseket önerőből kell megoldaniuk.

A korábbi sorozatos belterületbe vonások eszkalálták a helyzetet és a települések elkezdtek finanszírozhatatlanná duzzadni. Az infrastruktúra sok esetben képtelen megbirkózni a megnőtt lakosság igényeivel.

A településeknek méretük miatt már régen szüksége lenne saját rendőrségre, tűzoltóságra, mentőállomásra, egészségügyi szolgáltatásokra és környezetbarát hulladékkezelésre (pl. komposztálás). Az oktatási-nevelési intézményekben magas a gyermeklétszám, de kevés a pedagógus. A közlekedés reggel és délután megbénul, a buszok szintén a dugókban araszolnak.

Ezeket a problémákat bármely agglomerációs település felvázolhatná.

A problémák kezelésében az ötletelés már kevés, stratégiaalkotás a feladat és együttműködés mind az érintett agglomerációs települések között, mind a lakossággal, mind Budapesttel, mind a kormányzattal – mondta Kiszelné Mohos Katalin, az újonnan alakult bizottság elnöke, majd így folytatta: Közösek a problémák és a megoldásokat is közösen kell kidolgoznunk. Egymástól vett jó gyakorlatokból, közös gondolkodással és együttműködéssel lehet megoldási stratégiákat találnunk.