A közelmúltban a Pilisi Parkerdő területén elhullott vaddisznókból afrikai sertéspestis került megállapításra. A vírus iránt a sertésfélék (vaddisznó, házisertés, vietnami csüngőhasú) fokozottan fogékonyak, viszont emberben vagy más állatfajokban nem okoz megbetegedést. Az érintett zártkerten kívül eddig sehol máshol nem találtak megbetegedett, vagy betegségre gyanús állatot - rajtunk (is) múlik, hogy ez így is maradjon.

Nagykovácsi a fokozottan veszélyeztetett zónába tartozik. Kérjük a sertéstartásban érintetteket, hogy jelentkezzenek a Polgármesteri Hivatalban, mert a sertéstartókat, legyen az akár gazdasági, akár hobbi célú állattartás, nyilvántartásba kell venni, majd a későbbiekben minden állatot egyedileg meg kell jelölni. A megjelölés történhet fülbe helyezett krotáliával, ez állami költségre történik, azaz az állattartónak nem kerül pénzbe, de  választható mikrochipes megjelölés is, ez esetben a mikrochip árát a gazdának kell kifizetnie. A későbbiekben minden, esetlegesen bekövetkező állami támogatás előfeltétele az állat egyedi megjelölése, azonosíthatósága, tehát mindenkinek elsősorban saját érdeke, hogy a tulajdonában lévő állatot/állatokat bejelentse. A bejelentkezett állattartók járványvédelmi oktatásban részesülnek.

Az állatok ki-be szállítása a településről illetve a településre előzetes bejelentéshez és vérvételhez kötött. A házi vágás egyelőre engedélyezett, de szintén be kell jelenteni. A bejelentést mindkét esetben az Érdi Járási Hivatalnál kell megtenni.

Minden vaddisznótetemet be kell jelenteni, ezért aki erdőjárás, kirándulás közben elhullott vaddisznóra bukkan, kérjük tegyen bejelentést a Nébih zöld számon (06-80-263-244), vagy ugyancsak az Érdi Járási Hivatalban.